Soluția surprinzătoare pentru traficul din București, amenzi de până la 5.000 de lei. Decizia de la Primărie care îți face viața mai ușoară

de: Alexandru Puiu
07 12. 2023

Cei mai mulți români care locuiesc în Capitală sau trec la intervale regulate de timp prin București simt în trafic cum trece viața pe lângă ei din cauza timpului pierdut. Unii fac până la serviciu 45 de minute într-o zi bună pentru a parcurge trasee de câțiva kilometri. Dacă vii de la periferie sau din localitățile mărginașe, dezastrul este exacerbat.

Deși alte drumuri este improbabil să se construiască, dacă nu imposibil, există mai multe soluții pentru reducerea numărului de autoturisme de pe străzile Bucureștiului, măcar în orele de vârf. O decizie în acest sens ar putea veni de la Primăria Capitalei, iar în prezent se află în stadiu de proiect de hotărâre. Dacă totul merge bine, din primăvara anului viitor, aprovizionarea spațiilor comerciale se va realiza exclusiv pe timp de noapte, între orele 22:00 și 06:00. Astfel, o mare parte dintre mașini, mai ales cele de dimensiuni generoase precum dube sau camionete, nu vor mai exista în trafic.

Citește și: Suma fabuloasă plătită de STB pentru ”rebranding”. Cât costă un logo și un nou slogan, la cine au mers banii de la stat

Soluția simplă la o problemă complicată în București

Oficialitățile Capitalei sunt optimiste că implementarea unei astfel de soluții ar putea debloca traficul în orele de vârf. „Pe modelul marilor orașe cu administrație liberală – Oradea, Cluj-Napoca sau Arad, care au reglementat acest domeniu de acum câțiva ani, și Bucureștiul va avea reguli clare în acest domeniu. Propunerea este ca, din primăvara anului viitor, aprovizionarea spațiilor comerciale din Capitală să se facă doar pe timpul nopții, în intervalul orar 22,00 – 06,00. Nu mai permitem blocarea primei benzi de circulație”, este argumentul autorităților.

După cum se arată în proiect, agenți economici de orice tip sau dimensiune care își desfășoară activitatea în București sunt obligați să facă aprovizionarea în intervalul 22:00 și 6:00. Nerespectarea programului este contravenție și se sancționează cu amendă între 3.000 și 5.000 de lei.

Citește și: Cum îți programezi drumurile pe timp de iarnă, ca să nu rămâi blocat în România. CNAIR a publicat harta cu problemele și o actualizează constant

Cine dă amenzile, care este mecanismul pentru soluționarea traficului din București

Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac de către Direcția Generală de Poliție a Municipiului București – Brigada Rutieră, Direcția Generală de Poliție Locală și Control a Municipiului București, Direcțiile Generale de Poliții Locale ale sectoarelor 1- 6. Practic, orice polițist te poate amenda pentru încălcare prevederilor din acest proiect. Se exceptează de la aceste prevederi agenții economici care își desfășoară activitatea de aprovizionare conform Regulamentului privind organizarea și funcționarea teraselor sezoniere în zonele protejate și în perimetrul Centrului istoric.

O decizie finală se va lua în perioada următoare împreună cu antreprenorii din București, conform Profit.ro. „Pentru a se realiza o dezvoltare sustenabilă a Capitalei, printre obiectivele autorității publice locale se regăsesc fluidizarea traficului, reducerea poluării și implicit îmbunătățirea calității vieții cetățenilor. Ca orice aglomerare urbană, transportul și circulația rutieră în oraș sunt esențiale și în permanență trebuie luate măsuri pentru decongestionarea traficului și reducerea poluării”, se explică în document.